Cisco Certified Internetwork Expert

23 Ağustos 2023 · 3 Kasım 2023 tarihinde güncellendi · 6 dakika okuma

Her şey nasıl başladı?

2018’in ikinci yarısında, Türkiye’deki en değerli Microsoft eğitmenlerinden biri olan Erdem Gönenç'ten -bugünlerde bir çoğumuzun aşina olduğu- Sistem, Ağ Uzmanlığı ve Siber Güvenlik eğitimi aldım. Eğitimin Microsoft teknolojileriyle donatılan ilk yarısı çok iyi ilerliyordu, ta ki can alıcı network konularına gelene dek. Birkaç haftalık network eğitiminin ardından tüm özgüvenim yerle yeksan olmuş ve hiçbir şey anlamamıştım. Ama network'ün o komut satırlarıyla dolu karanlık dünyası çok çekici gelmişti. Sanırım hayatımın kırılma noktalarından biri tam olarak o andı.

Derhal bilgisayar ağlarıyla ilgili tüm kitapları edinmeli, bulabildiğim tüm video eğitimleri izlemeliydim. Tam olarak da öyle yaptım; otobüste, metroda, bulabildiğim her fırsatta kitapları karıştırıyor ve bilgisayar başındaki her anımı video eğitimler ve Packet Tracer ile geçiriyordum. Komut satırında gördüğüm her .!!!! çıktısı dopamin etkisi yaratıyordu, artık o “karanlık dünya”nın bir üyesiydim.

2018'in sonunda Cisco Partneri olan Intersys Teknoloji ekibine katıldım. Packet Tracer'da sürükleyip bıraktığım switch'leri artık depodan alıp kutusundan özenle çıkarıyordum. Kesinlikle daha eğlenceliydi.

Cisco sertifikaları benim için ne ifade ediyor?

Network alanında güçlü bir kariyer inşa etmenin en mantıklı yolu Cisco sertifikaları edinmektir. Sertifika sınavını geçmek için aşılan zorlu yol, çalışılan onlarca protokol size yeni, derin bir bakış açısı ve troubleshooting (sorun çözme) yeteneği katacaktır. Normal şartlarda öğrenmeyeceğiniz veya uzun vadede öğreneceğiniz konuları Cisco sertifika sınavlarını geçmek için daha kısa vadede öğrenirsiniz ve bunun kariyerinize kesinlikle pozitif etkisi olacaktır.

Edindiğiniz tüm bilgi ve sektör tecrübesini bir Cisco sertifikasıyla taçlandırmak emin olun mükemmel bir his, bu duyguyu defalarca tattım. 😏

Sınav İsmi Sınav Kodu Sınav Tarihi Başarı Durumu
CCNA R&S 200-125 12 Mart 2019 Başarılı
CCNP SWITCH 300-115 24 Eylül 2019 Başarılı
CCNP ROUTE 300-101 13 Ocak 2020 Başarılı
CCNP TSHOOT 300-135 14 Şubat 2020 Başarısız
CCNP TSHOOT 300-135 21 Şubat 2020 Başarılı
CCNP ENCOR 350-401 25 Mart 2023 Başarılı
CCIE EI Lab 2 Ağustos 2023 Başarılı
CCNP SCOR 350-701 3 Kasım 2023 Başarılı

CCIE sınavına nasıl hazırlandım?

CCIE sınavına kadar tüm süreci self-study yöntemiyle kotardım fakat CCIE için profesyonel bir kurum ve eğitmenlerden ders almam gerekiyordu. 27 Mart 2021'de Knowledge Club'ta Online CCIE eğitimi başladı ve tam 8 ay sürdü. Eğitimi eksiksiz bir şekilde Cisco'nun CCIE Enterprise Infrastructure (v1.0) Exam Topics - Practical Exam dokümanına göre işledik.

Network Infrastructure, Software Defined Infrastructure, Transport Technologies and Solutions ve Infrastructure Security and Services bölümlerini Şefik Karataylı (CCIE #60902, CCSI #35386) ile Infrastructure Automation and Programmability bölümünü ise Türkiye'nin DevOps gurusu Erdeniz Ünvan ile tamamladık.

Dersler Webex üzerinden oldu ve derslerin kayıtlarına Knowledge Club öğrenci portalı üzerinden 1 yıl süreyle erişebildik. Bu benim için büyük bir artıydı çünkü bazı dersleri defalarca izlemem gerekti. Ayrıca kurumdaki DNA Center lab'ına AnyConnect ile bağlanıp çalışabiliyorduk ve her öğrenci için ayrı EVE-NG ortamı hazırlanmıştı, işlenen konularla alakalı çözmemiz için lab'lar ekleniyordu.

Eğitim genel hatlarıyla çok yoğun ve verimli geçti. Şefik hoca tüm sorularıma büyük bir sabırla ve detaylıca cevap verdi. 😊

Cisco dCloud da bu süreçte çok yararlı oldu, kesinlikle incelemenizi öneririm. Ayrıca 4 saatlik oturumlardan oluşan CCIE Practice Labs'le de hem sınav ortamına alışabilir hem de lab çözebilirsiniz. Son olarak, CCIE Enterprise Infrastructure (v1.0) learning matrix'i de paylaşmakta fayda var. 😉

Samimi olmak gerekirse, CCIE sınavına hazırlanma süreci oldukça zor ama bir o kadar da keyifli; yeni şeyler öğrenmekten haz duyun.

CCIE nasıl bir sınav?

İki adımdan oluşan bir süreç sizi bekliyor. Öncelikle ENCOR (350-401) sınavını geçmelisiniz. ENCOR sınavı eski sınav sistemindeki CCIE Written'a denk düşüyor. CCIE lab sınavına nazaran kolay bir sınav. CCNP sertifikanız varsa, bu adımı tamamlamışsınızdır zaten. Pearson VUE'dan Cisco hesabınızla oturum açarak sınav gününü ve saatini belirleyebilir, sınava dilerseniz Pearson VUE Yetkili Sınav Merkezlerinde dilerseniz online girebilirsiniz.

Eğer “ENCOR sınavına evimin/ofisimin rahatlığında girmek istiyorum.” derseniz, sorunsuz bir internet bağlantısına ihtiyacınız var. Ben ilk denememi evde gerçekleştirdim ve sınavın ortasında sorular yüklenmez oldu. Proctor birkaç defa sınavı yeniden başlattı ama aynı sorun tekrar nüksetti. Ardından sınavımı iptal etti. Sonraki gün ofiste girdiğimde hiçbir sorun yaşamadım.

ENCOR sınavını geçtikten sonra Cisco Expert Level Certifications Tracker'dan CCIE Lab sınavını schedule edebilirsiniz.

CCIE ve CCDE sınavlarının sürekli olarak yapıldığı 8 lokasyon var.

Lab Lokasyonu EI * SEC * SP * DC * COLLAB * EW * CCDE *
Bangalor, Hindistan X X X X X X X
Pekin, Çin X X X X X X X
Brüksel, Belçika X X X X X X X
Dubai, BAE X X X X X X X
Singapur, Singapur X X X X X X X
Richardson, ABD X X X X X X X
Sidney, Avustralya X X X X X X X
Tokyo, Japonya X X X X X X X

* EI: Enterprise Infrastructure
* SEC: Security
* SP: Service Provider
* DC: Data Center
* COLLAB: Collaboration
* EW: Enterprise Wireless
* CCDE: Cisco Certified Design Expert

Sabit lab lokasyonlarına ek olarak bir de Mobile Lab'lar var. Her sene hangi ülke ve şehirlerde yapılacağı Cisco tarafından duyuruluyor. Uzun bir aradan sonra bu sene (2023) Mobile Lab İstanbul'a geldi. Benim o kadar umudum yoktu ki ilk başta sınavımı 26 Haziran'a Brüksel'e schedule etmiştim. Ardından 2-4 Ağustos aralığında İstanbul'da olacağını görünce sınavımı reschedule ettim.

Mobile Lab sınavları da ikiye ayrılıyor. Birincisinde Cisco kit'lerle sınava giriyoruz, yani Cisco'nun sağladığı donanımları kullanıyoruz. Bu donanımlar bilgisayar, 2 adet monitör, klavye ve mouse.

İkincisi ise BYOD (Bring Your Own Device) Lab. Mobile BYOD Lab sınavında aşağıdaki cihazları yanımızda getirebiliyoruz:

  • 1 adet dizüstü bilgisayar (minimum 8 GB ram'li, 16 GB ram ve üstü öneriliyor)
  • 1 adet klavye (kablolu veya kablosuz, usb dongle'lı - bluetooth kabul edilmiyor)
  • 1 adet mouse (kablolu veya kablosuz, usb dongle'lı - bluetooth kabul edilmiyor)
  • 1 adet ekstra monitör (maksimum 24 inç)
  • 1 adet USB hub (kablolu)

İstanbul'da Mobile BYOD Lab oldu, bu durum iki açıdan fayda sağlıyor. Birincisi BYOD Lab'lar diğer sınav türlerine göre $300 daha ucuz ($1600), ikincisi ise alışık olduğunuz cihazlarla sınava giriyorsunuz. Sınava giren CCIE adaylarının en çok şikayet ettiği konulardan biri klavye oluyor. Zamanın bu denli değerli olduğu bir sınavda bir de klavyeye alışma süreci zorlayıcı olabilir. BYOD Lab'ta kendi klavyemizle girebiliyor olmak benim açımdan da büyük artıydı, ayrıca dilerseniz Türkçe klavye düzeni de kullanabiliyorsunuz. Ben bilgisayarımı US Keyboard Layout'ta kullanıyordum, dolayısıyla değiştirmedim.

Sınava biri yedek olmak üzere 2 adet dizüstü bilgisayar, 1 adet kablolu klavye, 1 adet kablolu mouse, 1 adet usb dongle'lı kablosuz mouse ve 24 inç monitörle gittim. Olası tüm sorunlara hazırlıklıydım ve neyse ki sınav boyunca donanımlarla alakalı bir sorun yaşamadım. Sınav süresince de dizüstü bilgisayar, monitör ve kablosuz mouse kullandım, harici klavye veya kablolu mouse kullanmadım.

Sınav Maslak'taki Cisco Türkiye ofisinde gerçekleşti. U şeklinde masası olan bir toplantı salonunda, masanın her kenarına bir CCIE adayı gelecek şekilde oturduk, yani sınava katılan 3 kişiydik. Cihazlarımızın kurulumunu yaptıktan sonra gözetmen, bootable Ubuntu USB'si veriyor. Bilgisayarı USB'den boot ettikten sonra Chrome'dan CSCO ID ile oturum açıp sınav ortamına erişiliyor. Sınavdan önce bilgisayarı Ubuntu USB'si ile boot edip donanımları test etmekte fayda var.

Gerçek sınav ortamı CCIE Practice Labs ile birebir aynı. Sırf ortama alışmak için bile sınavdan önce birkaç CCIE Practice Lab çözülebilir.

CCIE Lab sınavı 2 modülden oluşuyor.

  • Modül 1: Design - 3 saat
  • Modül 2: Deploy, Operate and Optimize (DOO) - 5 saat

Toplamda 8 saat sürecek bir maraton başlıyor. Her iki modülün de süreleri sabit, örneğin Design modülünü 2 saatte bitirmeniz durumunda DOO için kullanabileceğiniz süre 6 saate çıkmıyor. Dolayısıyla süreleri en optimum seviyede kullanmak en akıllıca yöntem olacaktır kanaatindeyim.

Design modülü senaryo temelli bir bölüm. Öncelikle e-mail yazışmaları veya Webex mesajlaşmaları okuyorsunuz. Burada varolan bir sorun ele alınıyor, ağ topolojisi paylaşılıyor. Çoğunlukla çoktan seçmeli olan sorulara cevap veriyorsunuz, birkaç tane de sürükle-bırak soruları çıkabiliyor. Bana 37 soru çıkmıştı ve 2 saatlik bir sürede bu bölümü tamamladım. Proctora modülü tamamladığımı ve ikinci modüle öğle yemeğinden sonra başlamak istediğimi söyledim ama çok vaktimiz olmasından ötürü başlamamı önerdi, başladım. Design modülünde dikkat etmeniz gereken bir konu var, sorular arasında gezemiyorsunuz. Yani ikinci soruya geçtikten sonra birinci soruya dönmeniz mümkün değil. Bu sebepten ötürü sakinliğinizi korumalı, heyecanınıza sahip çıkmalı ve yavaşça çözmelisiniz. Zaten Design modülü için verilen süre oldukça yeterli.

İkinci modül, DOO. Tamamen uygulamalı olan bu bölümde sorular arasında gezebiliyorsunuz. İlk 5-6 soru nispeten kolaydı ama sonrasında zorlaşıyor. DNA Center soruları da kolaydı ama aynı yorumu SD-WAN için yapamayacağım. Infrastructure Automation and Programmability bölümünde de Cisco, CCIE adaylarını zorlamamış. Design modülünde fazlasıyla yeten süre DOO'da -üzgünüm ki- yetmiyor. Zaman ve stres yönetimini çok iyi yapmalısınız. Bu modülde her sorunun altında o sorunun kaç puan olduğu yazıyor. Sorularda 1 ile 4 arasında bir puanlama vardı.

Puanlama Mantığı

Öncelikle sınavdan geçerseniz puanınız sizinle paylaşılmıyor, bu yazıyı okuyan ve CCIE sınavına hazırlanan tüm adayların da puanını görememesini ümit ederim. 😊

Modüllerin puanları da ayrı ayrı değerlendiriliyor. Her iki modülden de almanız gereken minimum bir puan var, ayrıca toplamda da almanız gereken minimum bir puan var. Modüllerin ikisinden de minimum puanı kıl payı almışsanız sınavdan kalma ihtimaliniz oldukça yüksek. 3 örnek üzerinden durumu özetleyeceğim.

CCIE Adayı #1

Modül Toplam Puan Minimum Puan CCIE Adayının Puanı Başarı Durumu
Design 37 18 36 Başarılı
DOO 63 33 32 Başarısız
Toplam 100 70 68 Başarısız

CCIE Adayı #2

Modül Toplam Puan Minimum Puan CCIE Adayının Puanı Başarı Durumu
Design 37 18 23 Başarılı
DOO 63 33 43 Başarılı
Toplam 100 70 66 Başarısız

CCIE Adayı #3

Modül Toplam Puan Minimum Puan CCIE Adayının Puanı Başarı Durumu
Design 37 18 26 Başarılı
DOO 63 33 46 Başarılı
Toplam 100 70 72 Başarılı

Kaç puan aldım bilinmez fakat sınavdan bir buçuk saat sonra sonucum açıklanmıştı. Yaşadığım mutluluğu anlatamam. 🎉

Sınavı geçtik, peki ya şimdi?

Bence uzunca bir süre switch ve router görmek istemeyeceksiniz. 😁

Hayalimi gerçekleştirdiğim için çok mutluyum, kariyer açısından tamamlanmış hissediyorum. Yaklaşık 5 yıllık sektör tecrübemde neredeyse tüm zamanımı, hayalimi gerçekleştirmek için harcadım. Bundan sonraki süreçte topluma yarar sağlayacak Türkçe içerikler oluşturmak istiyorum.

Bakarsınız ikinci CCIE için kolları sıvarım. 😎

Herkese bol şans.